Limita de raspundere RCA

Limitele de raspundere ale asiguratorului RCA

Despagubirile platite de o societate de asigurare unui tert pagubit īntr-un accident auto, īn baza asigurarii RCA īncheiata pentru autovehiculul care a produs accidentul, nu vor depasi valoarea prejudiciilor cauzate si nici limitele maxime (limitele de raspundere) la care s-a angajat asiguratorul. Aceasta īnseamna ca, īn situatia īn care valoarea daunei depaseste limitele la care asiguratorul s-a angajat īn schimbul primei de asigurare platite, diferenta nu este acoperita de catre societatea de asigurare.

Limitele maxime de despagubire prin RCA sunt de:

1. Daca dauna este produsa īn cursul anului 2006 si este acoperita printr-o polita RCA valabila la data producerii accidentului:

* de la 1.000.000 lei vechi pāna la maximum 4.000.000.000 lei vechi, indiferent de numarul persoanelor pagubite, īn caz de avariere ori de distrugere a bunurilor, pentru pagube materiale directe si indirecte de peste 1.000.000 lei vechi;

* pāna la 2.000.000.000 lei vechi pentru fiecare persoana, dar nu mai mult de 10.000.000.000 lei vechi, indiferent de numarul persoanelor accidentate, īn caz de vatamari corporale sau de deces, inclusiv pentru prejudicii fara caracter patrimonial.

2. Cu īncepere de la 1 ianuarie 2007, limitele de raspundere se aliniaza la cele prevazute īn legislatia Uniunii Europene, neputānd fi mai mici de:

* echivalentul a 100.000 euro pentru daune materiale;

* echivalentul a 350.000 euro/persoana pentru vatamari corporale.

Retineti doua aspecte: tarifele valabile pentru 2007, publicate la acest moment, au fost stabilite de catre societatile de asigurare avānd īn vedere limite maxime de despagubire la nivelul celor precizate imediat mai sus, respectiv de echivalentul a 100.000 euro pentru daune materiale si echivalentul a 350.000 euro/persoana īn caz de vatamari corporale.

Societatile de asigurare īsi pot stabili propriile limite de raspundere dupa 2007, peste aceste niveluri, situatie īn care protectia tertului pagubit va creste, dar posibil si ca tarifele de prime sa fie diferentiate.

Prin urmare, atunci cand comparati ofertele de tarife disponibile pe piata, tineti cont si de limitele īn care asiguratorii RCA raspund īn caz de accident.

Vrei mai multe detalii despre limita de raspundere RCA?

Intra pe RCA Ieftin, sectiunea Intrebari Frecvente si vei gasi cu siguranta raspuns la toate intrebarile tale