Asigurarea RCA

De ce este obligatorie?

Toti proprietarii de autovehicule trebuie obligatoriu sa încheie o asigurare de raspundere civila auto (RCA) si sa plateasca toate primele de asigurare aferente.

Scopul acestei asigurari este ca cel pagubit sa primeasca obligatoriu despagubiri pentru daunele suferite, independent de situatia materiala a celui care a produs paguba (cu alte cuvinte chiar daca cel care a produs paguba ar putea sau nu sa plateasca despagubiri.)

În acest fel, asigurarea de raspundere civila auto este în interesul tertului pagubit, dar si în interesul celui care a produs paguba.

Trebuie remarcat ca s-ar putea întâmpla ca, doar dintr-o mica neatentie, un conducator auto sa produca pagube celui pe care l-a accidentat evaluate la o suma considerabila, suma care i-ar afecta considerabil bugetul.

In cazul in care ai avut parte de un incident auto care a dus la avarierea masinii, aceasta afladu-se in imposibilitate de a mai merge, apeleaze cu incredere la un serviciu de tractare rapid si cu cele mai mici preturi de pe piata.

Cum se poate încheia asigurarea RCA?

Daca dumneavoastra cumparati un autovehicul nou, asigurarea RCA se poate încheia chiar la vânzator, cu reprezentantul asiguratorului autorizat, si este chiar recomandabil sa faceti asa pentru ca asigurarea intra în vigoare imediat, dumneavoastra fiind asigurat chiar si pe parcursul primului drum efectuat.

Daca autovehiculul este dobandit în regim de leasing, caz în care proprietarul este societatea de leasing, obligatia încheierii RCA revine acestuia din urma.

Daca achizitionati un autovehicul second hand, nu uitati ca asigurarea RCA a proprietarului initial (vânzator) înceteaza în momentul intrarii în vigoare a contractului de vânzare-cumparare. Cu alte cuvinte asigurarea RCA anterioara nu se mosteneste de catre noul proprietar (cumparator). Din aceasta cauza este recomandabil sa încheiati imediat asigurarea RCA proprie, astfel încât sa fiti asigurat din prima clipa de când ati dobândit noul autovehicul. Politia nu elibereaza numar provizoriu pâna când noul proprietar nu dovedeste ca are asigurare RCA.

Încheierea contractului

Puteti încheia contractul de asigurare RCA cu oricare din societatile de asigurare autorizate în acest sens. La încheierea contractului si plata primei de asigurare – pe o perioada de 6 sau 12 luni în functie de optiunea dvs. - vi se va elibera o polita de asigurare care atesta plata primei si perioada de valabilitate. Raspunderea asiguratorului înceteaza la ora 24 a ultimei zile înscrise pe polita, deci aveti în vedere faptul ca polita de asigurare trebuie reînnoita la expirare, prin plata primei aferente perioadei urmatoare pentru care optati. În caz contrar, retineti faptul ca deveniti neasigurat, iar daca produceti un accident în perioada în care asigurarea RCA si-a pierdut valabilitatea sunteti direct raspunzator pentru consecintele legale si materiale produse.

Contractul RCA înceteaza si în situatia când autovehiculul a fost înstrainat si ar fi de dorit ca cel care vinde sa atraga atentia cumparatorului ca valabilitatea asigurarii RCA vechi a încetat si este necesara încheierea unei asigurari RCA noi de catre noul proprietar. Proprietarul vânzator are dreptul sa primeasca înapoi de la asiguratorul RCA partea din prima platita în avans aferenta perioadei ramase pâna la expirarea valabilitatii asigurarii. Pentru a recupera aceasta suma, el trebuie sa se adreseze asiguratorului si sa prezinte contractul de vânzare-cumparare.

Inca mai ai nelamuriri in privinta RCA?

Intra pe RCA Ieftin, sectiunea Intrebari Frecvente si vei gasi cu siguranta raspuns la toate intrebarile tale