Intrebari frecvente despre asigurarile auto

RCACASCORCA

I. Ce este asigurarea RCA?

R. RCA este o asigurare de raspundere civila auto obligatorie, prin care se acopra prejudiciul cauzat tertilor provocate prin accidente de autovehicule.

Inapoi la intrebari

I. Cine are nevoie de aceasta polita?

R. RCA este obligatorie pentru persoanele fizice si juridice care detin autovehicule inmatriculate sau supuse inmatricularii in Romania, pentru persoanele straine care circula pe teritoriul tarii cu masini inmatriculate in strainatate dar care nu au asigurare de raspundere civila sau persoanele straina ale caror asigurare expira pe durata sederii lor in tara.

Inapoi la intrebariI. Pe ce perioada se incheie asigurarea?


R. Polita poate fi incheiata pentru perioade de 15 zile, 20 de zile, 1 luna, respectiv 2 pana la 12 luni.

Inapoi la intrebariI. Ce despagubiri se acorda?


R. Despagubirea trebuie sa acopere valoarea daunelor cauzate tertilor prin urma unui accident rutier, precum si cheltuielile de judecata.
In cazul vatamarii corporale sau a decesului despagubirea se acorda doar persoanelor aflate in afara autoturismului care a cauzat accidentul, sau persoanelor care se aflau in autovehicolul cauzator de accident, daca acestia nu erau transportati in baza unui raport contractul cu proprieratul autoturismului.
Deasemenea un cazul avarierii sau distrugerii bunurilor despagubirea se acorda pentru cele aflate in afara autoturismului care a cauzat accidentul, si pentru bunurile care se aflau in autovehicolul cauzator de accident cu conditia ca ele sa nu fi fost transportate in baza unui raport contractual sau sa nu fie proprietatea persoanei cauzatoare de accident.

Despagubirea se acorda si in cazul in care soferul vinovat de producerea accidentului este altul decat persoane asigurata.
Despagubirea se acorda si in cazul in car e partile vatamate, pagubite au resedinta sau domiciliul in strainatate.

Inapoi la intrebari

I. Care sunt limitele de despagubire?

R. Limitele de despagubire in anul 2008 au crescut cu 50% fata de anul 2007. Astfel:

Limitele despagubirii Anul 2008
Pagube materiale 150.000 euro
Vatamari corporale 750.000 euro


Inapoi la intrebari

I. Ce se intampla daca am pierdut polita RCA?

R. In cazul in care ati pierdut polita trebuia sa va adresati societatii sau sucursalei la care ati incheiat asigurarea si dupa identificare aceasta va va emite un duplicat.

Inapoi la intrebari

I. Ce se intampla daca vind masina pentru care am platit polita RCA pentru un an intreg?

R. Daca in perioada de valabilitate nu sau platit sau nu se datoreaza despagubiri veti primi banii pentru diferenta de prima.

Inapoi la intrebari

I. Calatoresc in afara tarii, ce fel de asigurare imi trebuie?

R. Incepand din data de 1 Ianuarie 2007 pentru a calatorii cu autoturismul in afara tarii aveti nevoie doar de asigurarea de raspundere civila auto.

Inapoi la intrebari

I. Cine stabilesc tarifele pentru anul 2008?

R. Piata asigurarilor din Romania fiind a piata libera si concurentiala tarifele pentru primele de asigurare se stabilesc de catre societatile de asigurare. Fiecare societatea isi stabileste propriile tarife pe baza rezultatelor si staticticilor proprii. Corectitudinea si motivarea diminuarii sau majorarii tarifelor este insa supravegheata de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor.

Inapoi la intrebari

CASCO

I. Ce fel de autovehicule se pot asigura?

R. Pot fi asigurare autovehiculele inmatriculate sau aflate in curs de inmatriculare in Romania, apartinand persoanelor juridice sau fizice, cu conditia sa fie intr-o stare buna de functionare si sa nu prezinte avarii ale caroseriei.

Inapoi la intrebari

I. Care sunt riscurile acoperite?

R. In general se acopera urmatoarele riscuri: furt, zgarieri, ciocniri, loviri, rasturnari, incendiu, explozie, caderea unor corpuri pe autovehicul, patare, carbonizare, inundatii, furtuna, uragan, cutremur, afumare, prabusire sau alunecare de teren, ploaie torentiala, grindina, trasnet, avalansa de zapada, greutatea stratului de zapada sau gheata.

Inapoi la intrebari

I. Cum se stabileste suma asigurata?

R. Suma asigurata trebuie sa reflecte valoarea reala a masinii, ea reprezinta despagubirea maxima ce se acorda in urma producerii evenimnetului asigurat. Suma asigurata la care poate fi asigurat autoturismul este diferenta dintre valoarea din nou a masinii si uzura. Pentru a determina valoarea autoturismelor pana la 1 an vechime, aflate la primul proprietar se considera valorea de nou ca fiind valorea de factura. Pentru celelalte autoturisame se scade uzura din valoarea de nou. Fiecare societatile de asigurare are standardele proprii de uzura.

Inapoi la intrebari

I. Sunt asigurat Casco, am nevoie si de asigurare RCA?

R. Da, Casco este o asigurare facultativa, iar RCA este obligatorie.

Inapoi la intrebari

I. Ce este fransiza?

R. Fanzisa este o parte a daunei suportate de catre asigurat. Fransiza sporeste grija asiguratului fata de masina. In cazul fransizei asigurarea devine mai ieftina.

Inapoi la intrebari

I. Ce este sistemul bonus-malus?

R. Sistemul bonus se aplica celor care in decursul unui an nu inregistreaza daune, prima de asigurare scazand semnificativ. Sistemul malus presupune plata unei asigurari mai scumpe de catre cei care inregistreaza daune.

Inapoi la intrebari